Bryggeri

 Olutta on Helsingissä pantu yhtä kauan kuin kaupungissa on ollut asukkaita, lähes 500 vuotta. Alkuaikoina olutta valmistettiin talojen ulkorakennusten panimotuvissa. Ensimmäisen panimon perustamisen aikoihin Helsinki oli pikkukaupunki, jossa oli parituhatta asukasta. Kaupungissa oli 39 olutporvaria, joilla oli oikeus valmistaa ja myydä olutta. Etelärantaan, vain muutaman korttelin päähän Sofiankadusta, perustettiin Suomen ensimmäinen olutpanimo 263 vuotta sitten.


Ympyrä sulkeutui vuonna 2013, kun helsinkiläisestä panimoperinteestä ammentava Bryggeri Helsinki avasi ovensa historialliselle Sofiankadulle. Bryggeri Helsingin kaikki omat oluet tehdään paikan päällä Torikortteleiden kellarissa. Ne edustavat monipuolisesti eri oluttyylejä ja tarjoillaan tuoreena, jolloin maku on parhaimmillaan. Aidossa panimoravintolassa juomat on räätälöity sopimaan sesongin mukaiseen ruokaan ja jokaiselle annokselle on mietitty oma suositusolut. Panimoravintolan keittiö noudattelee Skandinaavista linjaa ja tarjoilee ruokaa monipuolisesti lounaasta illalliseen. Kolmesti vuodessa vaihtuvalla ruokalistalla esiintyy niin rentoa ja maukasta baariruokaa kuin useamman ruokalajin menukokonaisuuksiakin. Panimon omaa olutta käytetään runsaasti myös ruoanvalmistuksessa.


Bryggeri Helsinki tuottaa vuosittain noin 170 000 litraa olutta ja tuotannon sivuvirtana mäskiä noin kuusikymmentä tonnia. Aiemmin pääasiassa eläinten rehuksi päätynyt mäski lähetetään Labion biokaasulaitokselle Lahteen, josta tuotettu biokaasu palaa takaisin Bryggeri Helsingin käyttöön. Liki kaikki panimon tarvitsemasta vuosittaisesta kaasumäärästä syntyy Bryggeri Helsingin omasta jätevirrasta. Kyseessä on hyvä esimerkki kiertotaloudesta.
Bryggeri Helsingillä on laaja omistuspohja ja oluentekoon Helsingin historiallisessa sydämessä on sijoittanut yli 900 piensijoittajaa. Kunnianhimoista projektia vetämään on koottu alan parhaat osaajat. Toimitusjohtajana toimii olutsommelier Olli Majanen, ravintolapäällikkönä kokenut Riitta Hurtig, keittiöpäällikkönä idearikas Martin Lundqvist ja panimon tuotantopäällikkönä nuori ja nälkäinen Roope Lehtoranta.